Despre acest proiect

Ce este?

   Acest proiect încearcă să aducă la viață imagini urbane din istoria recentă a României. În plus de asta eu unul cred că geo-localizarea (punerea pe hartă a) acestor imagini creează un context mai bogat pentru înțelegerea transformărilor prin care au trecut orașele din România. A se vedea și (pseudo-)încercarea de definiție prin exemple a ceea ce eu am denumit un pic pompos drept "arheologie urbană".

De ce și cum?

   Totul a pornit de la colecția de cărți poștale ilustrate de care m-am apucat în urmă cu un an și jumătate-doi. Pe măsură ce din ce în ce mai multe "fonduri" luau calea anticarilor sau a altor colecționari de cărți poștale pentru achiziții care pe moment păreau "absolut logice și în firea lucrurilor" am început să apelez la scuza "voi scrie pe blog despre multe dintre pozele ăstea, totul are un sens" pentru a scăpa de sentimentul de "vinovăție". Și poate până la urmă exact asta aș fi făcut, cu tot cu lipsa de timp, căci cred și acum că e destul de interesant să compari situația Pieței Independenței din Constanța de la 1939 cu modul în care aceasta se prezintă acum, când pe lângă faptul că are un nume nou, Piața Ovidiu, frontonul de Est s-a schimbat (i.e. a fost demolat) în totalitate, cum cred că e la fel de interesant de comparat situația imediat de după construcție (1938) a Casei Corpului Didactic din Eforie Nord (arhitect Constantin Iotzu) cu aspectul mult mai puțin modernist din prezent (umbreluțele și prelatele roșii/roze nu ajută deloc). Ca să nu mai zic nimic despre momentul când am descoperit cu uimire că hotelul în care au fost stabilite ultimele detalii ale Marii Uniri de la Alba Iulia, și a cărui siluetă se întrevede în plan îndepărtat în această imagine, a fost demolat în anii '80 pentru ca acum întreaga zonă să arate absolut banal.
   Dar la un moment dat am dat peste acest proiect: OldSF (Old San Francisco), în care doi programatori din zonă s-au hotărât să geo-localizeze colecția de imagini vechi a Bilbiotecii Publice din San Francisco. Mi-am zis că dacă ei au putut aș putea încerca și eu pe o scară mult mai mică (proiectul OldSF conține în prezent peste 3000 de imagini, acest proiect se află încă doar la cifre ce trec un pic peste 100). Ce vedeți pe site-ul acesta reprezintă încercarea mea de a reproduce pentru România lucrurile bune pe care cei doi tipi le-au făcut pentru istoria orașului San Francisco, mai exact dorința mea de a pune la dispoziția oricărui pasionat de istoria urbană recentă sau în general interesesați de lucruri care au fost in trecut și acuma poate nu mai sunt, de a pune la dispoziția lor cum ziceam aceste (nu multe încă) imagini. Deci, pentru a fi clar, recunosc că acest proiect poate fi văzut ca o "clonă lipsită de imaginație" a ceea ce au făcut oamenii din spatele site-ului OldSF, dar pentru că niciodată n-o să am de gând să scot vreun profit material de pe urma acestui site (ba dimpotrivă, cum ziceam mai sus) și pentru că totuși sper (poate în van) că pozele pe care le-am pus aici "la liber" vor ajuta pe cineva, zic eu că în acest caz contează mai mult intenția decât gestul :)
   Și pentru a ajunge și la cum, site-ul în sine are în spate framework-ul web Django, iar toate imaginile au fost geo-localizate manual de către mine. Aici merită să mă minunez pe drept cuvânt de viteza absolut fenomenală (și nu mă joc cu cuvintele) cu care au evoluat lucrurile în domeniul hărților online/imaginilor geo-localizate din România în ultimii ani. Ca unul din cei doi programatori care a stat în spatele primului mashup din .ro ce a folosit Google Maps, și asta încă din 2006 (defunctul proiect www.trn.ro), pot să zic că sunt absolut fascinat, chiar și acum, când folosesc Google Earth și când mă pot folosi de rezoluțiile din satelit aproape perfecte la nivelul întregii țări, ca să nu mai zic nimic de miile de imagini geo-localizate afișate în program. Fără aceste unelte n-aș fi fost niciodată în stare să localizez punctele de interes din afara Bucureștiului.

De unde provin imaginile? Le pot folosi?

   După cum ziceam, toate aceste imagini provin din colecția mea personală de cărți poștale. Cea mai recentă are 30 de ani vechime (publicată in jurul anului 1980), prin urmare nu cred că mai există terțe drepturi de autor asupra acestora. Cum eu nici atât nu pot să reclam vreun drept asupra lor, rezultă că oricine dorește să preia și să folosească aceste imagini este liber să o facă, fără nici un fel de obligații. Aș aprecia într-un fel dacă odată ce cineva ar prelua o poză/imagine și ar folosi-o pe un alt site ar trimite și un link înapoi către acest proiect, dar încă o dată, nu oblig pe nimeni să o facă. Pentru cine vrea să mă întrebe "ok, și unde este link-ul către pagina de 'Termeni și condiții' sau către licenta pozelor?" îi voi răspunde că nu am de gând să scriu vreodată așa ceva (pentru că sunt absolut oribil când vine vorba de "legalese") și voi trimite acea persoană la lămuririle de mai sus.

Altele

   Aș vrea să mai menționez deasemenea două proiecte din .ro care fac lucruri asemănătoare cu ce vedeți aici: Muzeul de fotografie al lui Alex Gâlmeanu și iMAGO Romaniae, o inițiativă a Muzeului Național de Istorie a României. Din punctul meu de vedere aceste două proiecte sunt mai interesante (Alex Gâlmeanu aduce mereu la lumină poze/imagini mult, mult mai interesante decât orice carte poștală, iar pe de altă parte îmi este greu să concurez ca volum cu colecția MNIR, deși încerc :) ), ce aduce în plus proiectul meu este geo-localizarea și poate organizarea/filtrarea mai bună din punct de vedere spațial și temporal.
   Pentru cei dornici să dea de mine a se vedea vă rog pagina de Contact. Intenționez ca pe viitor să adaug posibilitatea ca și alți colaboratori să adauge imagini la acest proiect folosind conturi personalizate, dar, încă o dată, lucrul ăsta necesită și mai mult timp liber din partea mea care pentru moment îmi lipsește. Dacă țineți neapărat ca imagini vechi pe care le dețineți să apară aici îmi puteți scrie și mi le puteți trimite ca atașament folosind adresa de email de aici.
   Din când în când mai scriu despre lucruri asemănătoare acestora de aici și pe blog.

   Sper să fie de folos cuiva :)